Drag left drag Drag right
Klant MSK Gent
Expertises Koppelingen Websites

In een museum loop je al eens makkelijk verloren. Niet in het MSK Gent: hier regel je je bezoek in een paar klikken. Een gigantisch aanbod overzichtelijk en toegankelijk maken: kunstzinnig koud kunstje voor The Craft.

The craft msk laptop screens
De klant

Museum van Straffe Kost

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent is het oudste museum in België. Sterker nog: het is ontstaan nog voor België bestond. Sinds 1904 huist het in de monumentale ‘tempel’ bij het Gentse Citadelpark. Met bijna 20.000 stukken uit de Europese schilder- en beeldhouwkunst en 40 zalen schrijft het museum zelf geschiedenis als het kenniscentrum van de (Belgische) kunst uit de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.

De opdracht

Opperste staat van cocreatie

De taak was dubbel: bepaal het denkproces voor de optimale structuur van de website en ontwikkel die optimale website met handige koppelingen met externe systemen. Samen met het MSK dachten we na over de informatiearchitectuur. In verschillende workshops hebben we het museum begeleid bij het maken van een nieuwe structuur en intuïtief UX-design. Na dat voortraject bouwden we een uitgebreid wireframe dat ook stevig werd getest.

Ook al kunnen onze eigen designers bijna een museum vullen met geslaagde ontwerpen, het designproces verliep hier toch wel anders dan anders. Het MSK houdt erg vast aan zijn huisstijl en dus werd het ontwerp door hun eigen grafische vormgever geleid. Geen probleem voor The Craft: dan kijken wij met een kritische blik toe op de user experience.

De kunstwerken blijven niet hangen in het verleden. Digitaal wil het museum de tijd zelfs vooruit zijn.

Mooi gekaderd

Het aanbod van het MSK is écht ruim, met naast de collecties ook workshops, ateliers, rondleidingen, routes… Hoe ga je daar intuïtief in op zoek? Via twee toegangspoorten: programma en bezoek. Onder ‘programma’ filter je op wie, wat en wanneer. Via ‘bezoek’ vink je aan of je een familie, groep, school, bedrijf etc. bent en filter je dan verder op wat en wanneer. Je vindt er ook alle praktische info. Klik door, koop je ticket en klaar.

Eentje om in te lijsten

De digitale ontsluiting van de enorme collectie is een voortschrijdend maar verdraaid straf proces. Het MSK is een de vijf grote kunstmusea van Vlaanderen die samenwerken in het VKC, de Vlaamse Kunstcollectie. Dat VKC kreeg de opdracht om alle kunst in Vlaanderen te digitaliseren. Dat doen ze op een digitaal platform, Datahub, gebaseerd op het opensourceplatform Adlib. Met The Craft hebben we een connector gebouwd die alle data van kunstwerken uit het platform haalt en doorstuurt naar Algolia, een supersnelle zoekmachine. Zo heeft iedereen de 8206 objecten aan zijn vingertoppen, en dát hebben wij dan weer helemaal in de vingers.

Test de zoekmachine uit
Collectie msk gent algolia

Het MSK bestaat 225 jaar. De grote momenten uit dat verleden zetten we op een tijdslijn: alweer een streep verdiend. Scroll en vlieg door tijd en ruimte in tekst en beeld.

The craft msk tijdslijn

225 jaar geschiedenis

De geschiedenis van het museum zelf hebben we in een tijdlijn gegoten op de nieuwe website. Met verdiepende teksten en uitklapbare beelden beweeg je over alle momenten heen die het MSK in 225 jaar hebben gemaakt tot wat het nu is. De tijdlijn kan ook multifunctioneel worden ingezet en gebruikt om bijvoorbeeld een tentoonstelling voor te bereiden.

Bekijk de website
The craft msk van dyck

Ook een complexe website op maat nodig van jouw organisatie?

Neem contact op